Diabetische voet

Diabetische voet

Hiervoor kunt u bij, Pedicure Duiven West terecht.

Voor behandelingen kunt u een afspraak maken, veelal vergoed de verzekering de behandeling.  Kijk in uw polisvoorwaarden wat voor u van toepassing is. Voor een voet behandeling  (als u diabetes heeft) dient u een verwijzing te hebben van uw arts, om voor een vergoeding in aanmerking te komen, hierop vermeldt de POH van de huisartspraktijk of de podotherapeut, in welke SIMMS  classificatie en zorgprofiel u valt.

De gevolgen van diabetes op de voeten

2006

i1443609-1

2007
i1443609-2

Charcotvoet is een ernstige voetafwijking

i1443609-3

Diabetische voetafwijkingen

Voetafwijkingen komen bij patiënten met diabetes helaas buitengewoon vaak voor. Vooral patiënten die langer dan zes tot zeven jaar diabetes hebben, ontwikkelen vaak voetafwijkingen. Dergelijke voetafwijkingen kunnen op den duur tot ernstige complicaties leiden. Zo ontstaan er op den duur verwondingen. Deze zien er aanvankelijk misschien onschuldig uit maar kunnen leiden tot infecties. Bacteriën die normaal gesproken op de huid leven en in principe onschuldig zijn kunnen zich bij diabetespatiënten sneller dan normaal uitbreiden vanwege de beperkte bloedvoorziening en zodoende kunnen ze een infectie veroorzaken. Een van de gevolgen van een infectie is dat de bloedsuikerspiegel ontregeld raakt. Als voetinfecties verwaarloosd worden en/of onvoldoende behandeld worden kan dit op langere termijn zelfs tot amputatie leiden (zie bovenaan getoonde foto’s)!
Ruim (40-50%) van alle diabetisch patiënten heeft complicaties aan hun voeten als gevolg van hun ziekte. Door mijn specialisatie ‘Diabetische Voet’ ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen. In veel gevallen wordt deze behandeling door de ziektekostenverzekering vergoedt.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt een afspraak maken bij de pedicure en uw voeten preventief laten behandelen om zo problemen voortijdig te kunnen vaststellen.
Bij Walk On voetverzorging in Arnhem kunt u terecht voor behandelingen van de diabetische voet.

Voorkomen is beter dan genezen!

LOOP NOOIT OP BLOTE VOETEN

Schoeisel

Controleer altijd de binnenzijde van de schoen op aanwezigheid van steentjes en dergelijke.
Zorg ervoor dat de schoenen altijd langer zijn dan uw belaste voet. Uw schoenen moeten minimaal een hele centimeter langer zijn dan uw grootste teen om goed te kunnen afwikkelen.
De tenen moeten in de schoen vrij en recht naast elkaar kunnen liggen, zonder uit hun natuurlijke stand gedrukt te worden.
Koop schoenen zonder stiknaden ter hoogte van de voorvoet. Stiknaden maken het leer minder soepel en kunnen irritaies geven aan de tenen of de wreef.
Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de voet staat.

Wondjes

Laat wondjes die niet binnen drie dagen dicht zijn, controleren door de huisarts of een podotherapeut. Wanneer het wondje ontstoken is, raadpleeg dan zo spoedig mogelijk uw huisarts of uw podotherapeut. Een ontsteking herkent u aan het rood, warm en pijnlijk worden van de voet.
Wanneer u wondjes aan de voet heeft mag u geen voetenbad nemen. De genezing wordt namelijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond. Dagelijks afspoelen met een lauwe douche en eventueel met alcohol ontsmetten is voldoende.